FONDURI MUTUALE

Fondurile de investiții, cunoscute și sub denumirea de fonduri mutuale sau organisme de plasament colectiv, sunt entități (fără personalitate juridică) care atrag și pun la comun banii mai multor persoane (numite investitori) pe care-i folosesc ulterior pentru realizarea diferitelor investiții, cu scopul de a multiplica sumele investite de aceștia, și de a genera astfel câștiguri pentru investitorii respective. Fondurile mutual sunt administrate de instituții specializate – denumite Societăți de Administrare a Investițiilor care lansează astfel de “vehicule de investiții” a căror politică și strategie de investiții este făcută publică printr-un set de documente obligatorii denumite generic “documentele fondului”, care trebuie să respecte o serie de condiții și formalități stabilite de autoritățile de reglementare, prin care care Societățile de Administrare a Investițiilor propun potențialilor investitori diferite variante de investiții.

Tipurile de fonduri de investitii:

- Fonduri monetare: risc minim, banii sunt investiti 90% in depozite bancare si titluri de stat si aproximativ 10% in obligatiuni.

- Fonduri de obligatiuni si intrumente cu venit fix: risc mediu-scazut, banii sunt investiti 90% in instrumente monetare si obligatiuni si maxim 10% actiuni

- Fonduri diversificate: risc mediu-ridicat, investitii echilibrate cu plasamente 55% in instrumente monetare si obligatiuni si maxim 45% in actiuni

- Fonduri de actiuni: risc ridicat, peste 45% din bani sunt investiti in actiuni

Inainte sa iti alegi un fond de investitii trebuie sa te intrebi:

  • Ce vreau sa fac cu banii acestia in viitor?

Scopul investitiei tale este sa “conservi” banii, adica sa te asiguri ca valoarea lor nu se va pierde peste cateva ani sau luni? Atunci alege un fond mutual cu risc minim sau mediu-scazut si banii se vor intoarce la tine: 1. cu siguranta si 2. avand aceeasi valoare ca si atunci cand i-ai depus, pentru ca randamenul investitiei este in genere cel putin egal cu rata inflatiei in cazul acestor fonduri.

Daca scopul tau este sa-ti inmultesti banii, atunci alege-ti un fond diversificat sau de actiuni. Trebuie sa retii insa ca riscul de a pierde din valoarea banilor este la fel de mare ca si probabilitatea de a castiga mult peste.

  • Cat de mult imi place/imi permit sa risc?

Daca scopul pentru care vrei sa investesti este sa-ti asiguri niste bani pentru batranete, nu e indicat sa investesti intr-un fond de actiuni. Daca vrei sa inmultesti banii in cativa ani ca sa iti poti cumpara un apartament, o sa astepti mult si bine ca un fond monetar sa iti inmulteasca banii in ritmul dorit.

  • Cat timp vreau sa investesc?

Daca vrei sa investesti pe termen mediu si lung (minim un an, preferabil mai mult) cele mai recomandate sunt fondurile de actiuni.

Daca vrei sa investesti pe termen scurt alege un fond care investeste in instrumente bancare, obligatiuni de stat si efecte comerciale.

Avantajele investitiei intr-un fond mutual:

1. Diversificarea portofoliului de investitii. Stii cum se spune: nu-ti pune toate merele in acelasi cos! Fondurile nu investesc intr-un singur instrument financiar, de aceea riscul de a pierde toti banii este semnificativ micsorat. Acesta e mai ales cazul fondurilor diversificate care sunt bine echilbrate intre cele doua categorii de risc.

2. Lichiditate maxima a investitiei tale. In orice moment iti poti lichida investitia si lua banii inapoi, la valoarea curenta a titlurilor. Fondul mutual e obligat sa rascumpere in maxim 10 zile lucratoare, unitatile de fond la valoarea unitara a activului net din ziua anterioara depunerii cererii de rascumparare.

3. Administrarea profesionista a portofoliului. Am spus la inceput ca investitia in fonduri mutuale este calea perfecta pentru investitorii incepatori. De ce? Pentru ca nu se ocupa ei de investitie! Societatea de administrare a unui fond cuprinde investitori profesionisti si analisti financiari care studiaza in locul tau cele mai bune metode prin care iti pot inmulti sau conserva banii.

4. Transparenta. Fondurile de investitii trebuie sa faca publice obiectivele de investitii si riscurile pe care si le asuma investitorii. Toate caracteristicile unui fond autorizat sunt prezentate in prospectul de emisiune al fondului. Periodic, fondurile de investitii fac publice rapoarte periodice asupra activitatii desfasurate.

5. Limita minima de investitie foarte mica, de multe ori mai redusa decat limita necesara constituirii unui depozit la banca sau inceperii tranzactionarii la bursa si clar mai redusa decat sumele necesare unei investitii in imobiliare.

6. Poti investi bani succesiv si dupa fiecare depunere noul sold beneficiaza de performanta de crestere a fondului (in cazul depozitelor la termen acest lucru nu este posibil decat dupa expirarea termenului).

7. Daca vrei sa retragi o suma oarecare din investitia intiala nu vei influenta in nici un fel cresterea sumei ramase la fond (spre deosebire de micsorarea unui depozit bancar).

Riscurile investitiei intr-un fond mutual

Investitia intr-un fond mutual, de orice fel, este mai riscanta decat daca ai fi ales un depozit bancar. Nici un fond nu iti poate oferi garantia clara ca nu vei pierde banii investiti sau ca ii vei inmulti.

Pe de alta parte, asa cum am mentionat, exista fonduri mai riscante si fonduri mai putin riscante, la care posibilitatea de a pierde banii este minima.

Mai mult, fondurile au intotdeauna portofolii diversificate – in actiuni ale unor companii diferite, in obligatiuni emise de diverse municipalitati sau companii, etc. – ceea ce micsoreaza din nou sansele pierderii tuturor banilor dintr-o lovitura.

Fondurile din Romania isi calculeaza un coeficient de risc de la 0 (minim) la 7 (maxim).

De regula, riscurile mici inseamna castiguri mici si riscurile sporite inseamna castiguri pe masura, dar nu este o regula valabila in cazul tuturor fondurilor, deci nu face alegerea bazandu-te exclusiv pe acest criteriu